Schoonmaken zonder gif

Schoonmaken zonder gif

In veel merken schoonmaakmiddelen zitten een hoop chemicaliën verwerkt. Veel van deze producten zijn ontzettend agressief, giftig en schadelijk voor de gezondheid. Een groot aantal mensen zijn ook allergisch of gevoelig voor deze stoffen.

Gootsteenkastjes staan tegenwoordig vol met allerlei schoonmaakproducten. De een zou nog beter werken (en met een hogere concentratie aan gif) dan de ander. Fabrikanten laten ons graag geloven dat je voor ieder apparaat/oppervlak een ander, specifiek product nodig hebt, terwijl je in de praktijk prima uit de voeten kunt met een aantal minder agressieve en natuurlijke(re) alternatieven. Deze producten zijn ook veel huidvriendelijker, biologisch afbreekbaar en een stuk goedkoper.


Allesreinigers

Hieronder vind je een aantal alternatieven:

 • Schoonmaakazijn: voor verwijderen van kalk, vet en vuil. Dit product bestaat uit water en geconcentreerd azijnzuur. Het werkt even effectief als bekende kalkverwijderaars, maar is vele malen goedkoper. Op het meeste sanitair kun je het gewoon onverdund gebruiken (test het voor de zekerheid uit en laat het niet te lang inwerken). Verdun het op gevoelige oppervlaktes of als je de scherpe azijnlucht minder prettig vindt. Het is te koop in een spuitfles die je kunt navullen en in iedere supermarkt te vinden. Het maakt niet uit welk merk schoonmaakazijn je gebruikt.

  Tip: Ramen en spiegels kun je bijvoorbeeld schoon maken met een emmer water met een scheutje schoonmaakazijn en paar druppels afwasmiddel. 

 • Sonett ecologische allesreiniger: De term ecologisch is geen beschermde naam. Er zijn geen regels over wanneer je een schoonmaakmiddel ecologisch mag noemen. Afhankelijk van het merk zitten er nog steeds behoorlijk verschil tussen de verschillende ‘ecologische’ allesreinigers, ook qua prijs. Veel ecologische allesreinigers zijn nog steeds (erg) schadelijk voor milieu en agressief voor de huid. Sonett Allesreiniger

  Bij Healthy Detox adviseren we het gebruik van het merk Sonett. Alle grondstoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar en bevatten geen enzymen, petrochemische tensiden, geurstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen of bleekactivator. 
  De natuurlijke ingrediënten zijn van biologische teelt en voor de geur wordt gebruik gemaakt van etherische oliën.

  De Sonett allesreiniger kwam ook een tijd geleden bij de BNN Vara test uit op een gedeelde eerste plaats wat betreft effectiviteit en prijs. De allesreiniger is heel geconcentreerd en zeer zuinig in gebruik. Een fles van 1 liter is genoeg voor circa 200 emmers sop. Deze is hier te koop voor €4.49. Je hebt slechts 5-10 ml nodig voor een grote emmer van 10 liter water. Van het merk Sonett heb je nog een heleboel andere producten, zoals handzeep, afwasmiddel, vaatwaspoeder en wasmiddel.

  We raden onze cliënten aan om zelf ook altijd het etiket met de ingrediënten te bekijken.

 • Marius Fabre Zwarte zeep: dit is een vloeibare zeep gemaakt van zwarte olijven en water. Zeer huid- en milieuvriendelijk en te gebruiken om alle oppervlakten mee schoon te maken. Je kunt er zelfs schilderskwasten, leren meubels en kleding mee schoon maken of gebruiken als shampoo voor huisdieren. 

  Marius Fabre zwarte zeepZwarte zeep is onze voorkeursschoonmaakmiddel voor de meeste oppervlakken waar je genoeg hebt aan water en sop, zeker als je ook (kleine) kinderen hebt in huis die over de vloer kruipen en dingen van de vloer in hun mond stoppen. Je kunt het ook gebruiken om speelgoed mee schoon te maken. Het is een dikke, vloeibare gelei.

  Een fles van 1 liter is €12.95 in onze webshop. Een fles gaat 1-2 jaar mee.

 • Groene zeep (bijv. Driehoek): niet onze nummer 1 voorkeur, maar in ieder geval al een stuk vriendelijker voor de gezondheid en het milieu dan menig gewone (‘ecologische’) allesreinigers. Dit schoonmaakproduct kan je voor van alles en nog wat gebruiken. Je hebt het in vloeibare vorm of als dikke gelei in een emmertje. Je kunt het gebruiken voor de WC en andere oppervlakken (kastjes, vloeren etc). 

  Omdat groene zeep een vetlaagje heeft, vinden sommige mensen het minder fijn voor spiegels en ruiten (witte waas), maar voor al het andere is groene zeep prima. Groene zeep heeft ontzettend veel toepassingsmogelijkheden. Zo verwijdert het ook goed groene aanslag van tegels en tuinmeubels.

  Het grote nadeel van groene zeep is de sterke limonene parfum waar sommige mensen allergisch voor zijn. Om deze reden raden we aan om groene zeep vooral buitenshuis te gebruiken. Voor binnenshuis prefereren we zwarte zeep of Sonett Allesreiniger dat geen gebruik maakt van parfum of andere schadelijke stoffen.

 • Soda: gewone schoonmaaksoda kun je gebruiken om je wasmachine, vaatwasser en gootstenen schoon te spoelen: 

  – Wasmachine: gebruik een halve kop soda en een scheut natuurazijn. Kies een programma op 90 graden  

  – Vaatwasser: doe regelmatig een theelepel soda in het zeepbakje van de vaatwasser en draai een lege vaat 

  – Gootstenen: spoel regelmatig door met schoonmaaksoda, natuurazijn en kokend water. Doe dit wanneer het nog niet verstopt is Een aparte, dure wasmachine en vaatwasmachine reinigers zijn niet nodig.


Natuurlijk wasmiddel en wasverzachter

Veel mensen zijn gevoelig voor wasmiddelen die vol zitten met chemicaliën en parfum. Een makkelijke test is om een beetje wasmiddel aan te raken. Een groot aantal mensen krijgen heel snel erna irritatie of jeuk. De meest zuivere en natuurlijke wasmiddel bereid je makkelijk zelf en bevat geen schadelijke stoffen. Hiervoor gebruik je Marius Fabre zeepvlokken voor de was. 1 zak van 980 gram is hier te koop voor €20.95 en gaat circa 1.5-2 jaar mee. Hiermee zijn zeepvlokken voor de was vele malen goedkoper dan speciale wasmiddelen in de supermarkt voor de gevoelige huid die nog steeds veel chemicaliën bevatten. 

De Marius Fabre zeepvlokken zijn zeer geschikt voor de gevoelige huid en voor het wassen van babykleertjes en de fijne was. Het is 100% natuurlijk, plantaardig en zonder parfum of conserveermiddelen.

Marius Fabre zeepvlokken voor de was 980 gramDit heb je nodig voor natuurlijk wasmiddel

 1. Zeepvlokken van Marius Fabre
 2. Lege wasmiddelfles en bijbehorende doseringsdop
 3. Breng circa 1 liter water aan de kook (om alle bacteriën in het water te doden).
 4. Voeg meteen na de kook 20-30 gram zeepvlokken toe aan het water en roer totdat alle zeepvlokken gesmolten zijn
 5. Laat het afkoelen (circa 45-60 minuten) en giet het dan terug in de lege wasmiddelfles. Als het wasmiddel geheel is afgekoeld, wordt het een dikke gelei. Dit is normaal.
 6. Gebruik circa 100-130 ml voor een volle was. Plaats dit in de trommel bovenop de was


  Extra
 7. Gebruik witte natuurazijn in plaats van gewone wasverzachter voor een extra zachte was
 8. Voeg paar eetlepels baking soda toe bovenop het wasmiddel voor een extra witte was of om vieze geurtjes te verwijderen. De was wordt door de baking soda ook extra zacht.

Het zelfgemaakte wasmiddel is circa 1-2 maanden houdbaar. Gewone wasmiddelen bevatten chemicaliën om wasluis in de wasmachine te voorkomen. Als je alleen nog maar zeepvlokken gebruikt voor de was, zorg er dan voor dat je regelmatig (eens in de twee weken) een was draait op hoog temperatuur (60 of liefst 95 graden). Door heet te wassen spoel je ook de wasmachine schoon en voorkom je wasluis. In het algemeen wordt ook aanbevolen om eens in de 1-2 maanden een lege was te draaien met soda en natuurazijn.

NBOmdat de dikke gelei moeilijker oplost in een wol- en zijde wasprogramma adviseren we in dat geval om het wasmiddel eerst wat dunner te maken door een beetje heet water aan toe te voegen. Of gebruik Sonett vloeibaar wasmiddel voor wol en zijde. Deze is ook te koop in onze webshop voor €6.49 (1 liter).

 


Vlek verwijderen/inweken van was

 • Ossengalzeep: bij hardnekkige vlekken kan het nodig zijn om langer dan de aanbevolen 2-4 uur te weken in ossengalzeep, bijvoorbeeld een hele nacht, maar test dit eerst uit op de stof.
 • Waterstofperoxide: dit is water met zuurstof (en kun je ook als ontsmettingsmiddel gebruiken). Spoel de vlek eerst uit met koud water en druppel daar dan wat waterperoxide op of week de was in water met waterstofperoxide. Waterstofperoxide is gewoon te koop bij de drogist voor circa €1.20
 • Baking soda: week de vlek in (warm) water met een aantal eetlepels baking soda of breng een papje van baking soda aan op de vlek.


Oven schoonmaken met baking soda

Gewone ovenreinigers zijn erg geconcentreerd en agressief, terwijl er een zeer effectief en goedkoop alternatief bestaat, geheel gifvrij en 100% natuurlijk. Baking soda! Baking soda is te koop in onze webshop in een handig klein emmertje voor extra hygiëne voor €2.39.

Baking soda Mattisson
 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 230-250 graden Celsius.
 2. Vul een ovenschaal met een laagje water en meng er een kopje baking soda doorheen.
 3. Plaats de schaal met sodawater in de oven als deze op temperatuur is en wacht vervolgens een half uur tot 45 minuten om de baking soda goed zijn werk te laten doen.
 4. Is je oven erg vervuild, maak dan een papje van baking soda en water en breng dit aan op de hardnekkige plekken.
 5. Zet de oven na 30-45 minuten uit en laat hem voldoende afkoelen zodat je er niet aan brandt. Haal de schaal met baking soda eruit en veeg de warme oven schoon met een sopje en doekje of spons
 6. Losse ovenaccessoires kun je ook buiten de oven inweken met een papje gemaakt van baking soda en water. Bij hardnekkige vlekken kun je eventueel wat schoonmaakazijn erbij doen. Laat dit een tijdje inweken en maak het dan schoon met een spons en water.


Vloeren schoonmaken

Gebruik voor de vloeren (vooral als je kleine kinderen hebt die nog kruipen of van de vloer eten) een stoomreiniger of sop met zwarte zeep.

Overig

 • Aangekoekte pannen: week het een aantal uur met baking soda (evt. met een scheutje natuurazijn). Het meest effectief is meteen na het koken. 

  NB koel een hete pan met anti-aanbaklaag niet meteen af met koud water. Gebruik warm water.

 • Ontkalken van apparaten: gebruik een scheutje natuurazijn

 • Onkruid verwijderen: gebruik schoonmaakazijn of kokend water in plaats van schadelijke onkruidverdelgers. Het beste is uiteraard onkruid gewoon met wortel en al eruit trekken. Dit is ook nog eens gezonde lichaamsbeweging.

 • Wonderspons: te koop bij bijv. Kruidvat en Action. Een klein wit sponsje waarmee je met alleen een beetje water erbij een heleboel vlekken uit meubels kunt verwijderen. Ingetrokken verkleuring in bijvoorbeeld koelkasten, houten tafels, MDF meubels, maar ook witte sportschoenen etc.). Let op, het heeft een heel licht schurend effect, echter zo lang je het niet op hoogglans meubels gebruikt, zie je er weinig van (NB controleer het voor de zekerheid altijd). 

  Deze sponsen zijn goedkoop en werken beter dan agressieve, chemische vlekverwijderaars.

 • Vlekken op sanitair en tegels: Gebruik Bette polijst gum (ook wel Bette sanitair gum genoemd). Bevochtig de plek met een beetje water. Verwijdert metaalkrassen uit porselein, sanitair, emaille en tegels. Krassen gemaakt met bijvoorbeeld een gesp van een riem of gereedschap kun je op eenvoudige wijze verwijderen met deze gum. Hij kost circa EUR 10-12 maar gaat jaren lang mee bij normaal gebruik.


Algemene tips

 • Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen. Lees altijd de dosering of gebruik minder dan de aanbevolen dosering. Dat scheelt al een hele hoop.
 • Voor het afnemen van meubels in huis is lang niet altijd schoonmaakmiddel nodig. In veel gevallen volstaat alleen warm water (vooral in ruimtes waar geen kookluchtjes en vetdeeltjes komen). Eens in de zoveel tijd kun je schoonmaakmiddel gebruiken als je het idee krijgt dat het vuil vettig aanvoelt.
 • Gebruik schoonmaakhandschoenen. Via de huid neem je veel chemicaliën op. Zo voorkom je ook schrale, beschadigde handen.

~ Healthy Detox ~