Vermijden van elektromagnetische straling

Vermijden van elektromagnetische straling

Natuurlijke straling 

Mensen (en ook planten en dieren) zenden kleine magnetische signalen uit. Deze kunnen we meten. Ons lichaam met daarin alle organen en cellen functioneren op basis van kleine elektromagnetische internacties. 

In de natuur komen allemaal natuurlijke elektromagnetische straling voor waarop we reageren en die goed zijn voor ons lichaam. We voelen ons niet alleen prettig na een boswandeling vanwege al het groen; de gunstige natuurlijke frequenties van bomen en planten reactiveren ook onze cellen. 

Natuurlijke straling en frequentie die het lichaam helen
Natuurlijke frequenties


Toename blootstelling aan straling

In de afgelopen 20 jaren hebben we steeds meer te maken met onnatuurlijke elektromagnetische straling. WiFi, zendmasten, radiofrequenties, hoogspanningslijnen, toename van gebruik van elektrisch apparatuur. Als het menselijk lichaam hier langdurig en continue aan bloot gesteld wordt (vooral tijdens de slaap), verstoort dit in grote mate de natuurlijke frequenties van organen en cellen en het zelfhelend vermogen van het lichaam.


Stralingsgevoeligheid en risico’s

Een toenemende groep mensen heeft last van zg. stralingsgevoeligheid. Stralingsgevoeligheid komt al voor bij blootstelling aan elektromagnetische velden ver onder de veilig bevonden blootstellingslimieten en dit wordt onderkend door de Rijksoverheid (zie bronnen hieronder). Genoemde klachten zijn hoofd-, spier- en gewrichtspijn, hartritmestoringen, huidproblemen, moeheid en concentratieproblemen.

Bij kinderen vergroot het ook de kans op leukemie aanzienlijk. Dit is al via diverse onderzoeken internationaal aangetoond en erkend door overheden. De Rijksoverheid meldt ook dat op dit moment de gezondheidsrisico’s op de lange termijn nog niet bekend zijn. Dit moet blijken uit onderzoeken die volop lopen. Dit omdat stralingsrisico met name iets van de afgelopen 10-20 jaar is (mobiele telefoons, grote toename in elektrisch apparatuur in huishoudens, zendmasten etc.).

Een nog een veel grotere groep mensen die (nog) geen chronische klachten ondervindt van straling merkt het verschil als ze een dag veel achter de computer of laptop hebben gewerkt (dof gevoel in het hoofd, hoofdpijn, slecht slapen).

Onderzoeken bij dieren bevestigen hoe verstorend onnatuurlijke elektromagnetische straling is. Zo bleek in een studie met bijen, waar een hoogfrequente zender (als WiFi en UMTS) bij hun korf werd geplaatst, de bijen hun korf niet meer konden terugvinden. Ze raakten het oriëntatie vermogen kwijt.

De door ons gebruikte informatie komt van officiële bronnen als de Rijksoverheid (in samenwerking met het RIVM en TNO, DNV, Agentschap Telecom).


Wereldwijde zorgen over toenemende straling

Vele private instellingen, waaronder grote aantallen experts en professoren op gebied van elektromagnetische straling wereldwijd, uiten hun grote zorgen en waarschuwingen voor de effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid op basis van hun eigen onderzoeken. Zij zijn veel uitgesprokener over dit onderwerp dan officiële rijksoverheden. De meeste andere landen in Europa hanteren ook strengere regels dan Nederland met betrekking tot veilige afstanden (zoals bijvoorbeeld bij hoogspanningskabels).

Er zijn vele zorgen omtrent 5G en in sommige landen (bijv. Zwitserland) is 5G verboden vanwege onzekerheid over gezondheidsrisico’s.


Hoog sensitieve personen (HSP), chronisch zieken en straling

Eén op de vijf mensen worden geboren met een hoog gevoeligheid. Ze zijn intuïtief, maar ze worden ook eerder overweldigd door prikkels, gezelschap, werk of drukke omgeving. Jonge kinderen en kinderen/volwassen met bijvoorbeeld ADHD of autisme zijn HSP. Uit wetenschappelijk onderzoek (o.a. Elaine Aron) blijkt dat hoog gevoelige mensen gevoeligere zenuwen hebben; de zenuwen liggen dichter bij het huidoppervlak. Zo kunnen ze ook eerder gevoelig zijn voor warmte, kou en pijn. Stralingsgevoeligheid wordt eerder gezien bij HSP dan niet-HSP mensen. Mensen die al een verzwakt lichaam hebben, bijvoorbeeld chronisch zieken, hebben ook eerder last van stralingsgevoeligheid. Heel simpel omdat hun lichamen weinig meer aan kunnen.


Hoeveel straling krijg ik binnen?

Het stralingsrisico is afhankelijk van de volgende factoren:

 • frequentie / hoe vaak kom je er mee in aanraking
 • afstand
 • continuïteit van het signaal
 • signaal intensiteit

Voor zendmasten kun je o.a. controleren op umtsmasten wat de afstand is van jouw huis en de dichtstbijzijnde zendmast (wat de veilige afstand is, is bij ons niet bekend, maar hoe verder hoe beter). De straling van zendmasten (hoogfrequente straling) reikt het verst. Voor hoogspanningskabels geldt een veilige afstand van minimaal 350 meter. Voor transformatorhuisjes 8 meter. Voor spoorlijnen houd je 100 meter aan. Bij elektriciteitskabels en gewone apparaten reken je minimaal 0.8-1.5 meter.


Manieren om straling te beperken

Het volgende kun je zelf doen om blootstelling aan elektromagnetische straling te beperken.

blootstelling aan straling vermijden
 • Minder gebruik van onnodige elektrische apparaten (elektrische sfeerlampen en apparaten voor de sier, vooral in de slaapkamers).
 • Geheel uitzetten van elektrisch apparatuur als je deze niet gebruikt, vooral in de avond en in de slaapkamers (bijv. via de meterkast of via de aan/uit knop van de verlengsnoer.
 • Gebruik geaarde verlengsnoeren. Deze laten minder straling door.
 • Draag niet de hele dag je mobiel bij je. Als je thuis bent, leg deze op een plek waar je het kan horen, maar ver van je af. Als je een elektrisch bed* hebt, doe alleen het snoer in het stopcontact als het nodig is.
 • Zet WiFi uit bij lezen van e-books of lange artikels op je tablet of telefoon.
 • Schakel WiFi uit op laptops, tablets en mobiel als je het signaal voor een tijdje niet nodig hebt.
 • Gebruik een fysieke netwerkkabel in plaat van WiFi waar het kan.
 • Gebruik een WiFi router die alleen aangaat als er gebruik van wordt gemaakt.
 • Als het kan, lees meer fysieke boeken in plaats van digitaal.
 • Zet je mobiel uit of in vliegtuig modus als je slaapt (leg het zeker niet onder je kussen met WiFi aan wat veel jongeren doen).
 • Bij aanschaf van een nieuw matras: selecteer een met zo min mogelijk metalen onderdelen (bijv. koudschuim of latex in plaats van pocket veren).
 • Gebruik geen elektrische dekens of verwarming voor in bed of op de bank*.
 • Slaap niet aan de muurkant waar de elektriciteitskabels zitten (verplaats bijvoorbeeld het bed of als dat niet kan, verplaats de kussen naar het voeteneinde).
 • Gebruik geen babyfoon, DECT telefoons, radiowekkers (ook geen wake-up lights met radiofuncties) in de slaapkamers. Een wekker dat werkt op batterijen is prima.
 • Er zijn verschillende, elektromagnetische straling werende klamboes op de markt. Deze zijn alleen erg prijzig (circa €1.500 voor een 2-persoons bed). Bij aanschaf dien je goed de reviews te lezen (er zijn kopers die de straling hebben gemeten na aanschaf van de klamboe).
 • Als je veel in aanmerking komt met straling die je zelf niet kunt uitschakelen (bijvoorbeeld hoogspanningskabel of een zendmast dichtbij je huis of je werkt de hele dag tussen elektrisch apparatuur): er bestaan apparaten die helpen tegen elektromagnetische straling. Ze blokkeren niet de elektromagnetische straling, maar zorgen ervoor dat natuurlijke frequenties worden vergroot en dit de elektromagnetische straling overstemmen. Er zijn verschillende merken op de markt en reviews zijn veelbelovend (o.a. beter slapen, hoofdpijnklachten die verdwijnen, niet meer moe na een dag achter de PC, huisdieren die opeens kalm zijn). Omdat er geen onafhankelijk onderzoek heeft plaats gevonden naar de werking van deze apparaten of de verschillende merken, behalve dan studies verricht door de fabrikant zelf en klantenreviews, noemen wij geen specifieke merken. Sommige bieden 30 dagen ‘niet goed geld terug’ garantie aan.

Let op! Vooral tijdens onze slaap zijn stralingen veel meer verstorend voor ons lichaam.

* Vooral ouderen gebruiken graag een elektrisch bed om praktische redenen (in verzorgings- en verpleeghuizen ook om de rug van de zorgmedewerker te ontlasten) en een elektrische deken, omdat ze vaak eerder last hebben van de kou en stijve gewrichten. Wat ze niet weten is dat ze het hele lichaam blootstellen aan flink wat straling die gewrichtspijnen, stijfheid en algehele gezondheidsklachten alleen maar verergeren!


Korte filmpjes hoeveel stralingen de volgende objecten uitzenden:

Bluetooth lampzendmasttransformator huisjeelektrische auto en elektriciteitskabels onder de stoep voor de woning.

 ~ Healthy Detox ~